Бюлетин

Получавайте най-новата информация от сайта ни на Email :

Joomla : Faceteam-bg

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ИНФОРМАЦИЯ

Естетична лицева хирургия

 

 rec. hirurgiq 2

Естетичната хирургия използва различни инвазивни и неинвазивни методи за придаване на по-естетични пропорции, форми и външен вид на лицето. Тя е интердисциплинарна по своя характер и се осъществява с участието на пластични хирурзи, лицево-челюстни хирурзи, УНГ-хирурзи, дерматолози, дентални лекари, козметици и др.

 

Третира основно клинично здрави пациенти, при които по различни причини е нарушена естетичната хармония. В последните 20 години се развиха множество нови техники, които доведоха до значителен напредък, понижиха хирургичния риск и дадоха възможност за постигане на оптимални резултати.

 

Забелязва се тенденция за все по-честото използване на миниинвазивни техники с ограничени по обем кожни достъпи, които се позиционират в недостъпни за пряко наблюдение области и често са под контрола на ендоскопска апаратура.

 

Въпреки това за хирурга е много важно, още по време на първата консултация, да оцени възможно най-точно дали желанието на пациента за естетична хирургична корекция е базирано на личната му реална преценка и мотивация или е повлияна от външни въздействия и нереалистични очаквания. Пациентите, които се поддават лесно на непрофесионално външно мотивиране, са много по-застрашени да бъдат разочаровани от следоперативната картина, независимо от успешните хирургични резултати.

 

Една от основните задачи на естетичната хирургия е да коригира процесите на стареене на лицето, които включват промени както в самата кожа, така и в подлежащите меки тъкани. Възрастовите промени водят до загуба на еластичност на съединителнотъканните колагенови влакна в кожата, меланоцитни пигментации и атрофия на мастната тъкан. Прекомерното излагане на слънце допълва тези процеси, посредством ултравиолетовото лъчение, което води до допълнителни пигментации и бръчки.

 

rec. hirurgiq 3

 

Гравитационните промени в кожата и подкожието водят до задълбочаване на челните бразди, западане на веждите, отпускане на клепачите, подпухналост в определени зони, загуба на окръглената форма на бузите и хлътнали линии на шията.

 

Процедурите, насочени към корекция на тези процеси, са:

 

Блефаропластика (пластика на клепачите) която е една от най-честите естетични лицеви хирургични процедури и има за цел да премахне излишната кожа, мускулна и мастна тъкан на долния или горния клепач и да възстанови правилната позиция, форма и обем;

 

Повдигане на челото и веждите чрез тези методи се коригира естетиката на горната лицева трета, която е подвластна на същите естествени процеси на стареене.

 

Позицията на веждите в млада възраст е с долна граница на или малко над горната костна граница на очницата, като при жените те нежно завиват над костния ръб странично от границата между ириса и склерата на окото. Повдигането на веждите в позицията им от младата възраст би могло в някои случаи да избегне необходимостта от премахване на кожа от горния клепач чрез блефаропластика. Но въпреки тази възможност, често се налага повдигането на челото и веждите да се комбинира в една операция с горна блефаропластика.

 

При повдигане на челото се достига до излишък на кожа, която се отнема от окосмената зона, така че да се избегнат евентуални следоперативни белези.

 

Фейс-лифт (facelift) процедури това са естетични хирургични процедури, които имат за цел да възстановят отпускането на кожата на лицето и шията и да изгладят бръчките по нея. Основна задача пред хирурга е също така да се повдигне контура на бузите и да се подобри линията между долната челюст и шията.

 

Съществуват различни техники за осъществяване на тези операции, като често се прилагат S-образни кожни разрези, започващи от слепоочието, преминаващи покрай ухото и насочващи се към заднолежащата линия на косата. Кожата на лицето и шията се отпрепарира и повдига в посока назад и нагоре, а подлежащите фасциални слоеве се пристягат, за да се постигне естетичен резултат. Важна отправна точка е подмускулната апроневротична система на лицето (SМАS), която стабилизира и обединява в обща система мимическата мускулатура на лицето и най-често трябва да се резицира и фиксира в по-горна позиция, за да се постигне продължителен ефект.

 

Септоринопластика носната хирургия (ринопластика) променя формата, големината и позицията на носната пирамида, а когато вътрешната носна преграда (септум) е също повлияна, операцията се нарича септоринопластика.

 

Осъществява се по два основни начина: чрез вътрешни разрези (закрита ринопластика) или чрез допълнителен разрез на кожната част между двете ноздри, наречена колумела (открита ринопластика).

 

Чрез тези достъпи може да се модифицира носният профил, формата на гърба на носа, ширината на носната пирамида или позицията и формата на носния връх.

 

Младите пациенти обикновено целят балансиране на носните пропорции със съществуващите лицеви черти или да елиминират обструктивни симптоми (запушване на носната проходимост). При по-възрастните пациенти се цели основно подмладяване на носния профил.

 

Отопластика тя е насочена към промяна в изгледа на ушите, чрез корекция основно на проминирани, протродурани или клепнали уши, които създават естетични проблеми особено в подрастваща възраст.

 

Корекция на алопеция прилага се основно при загуба на коса от мъжки тип, но има място и при пациентки с алопеция. Съществуват различни хирургични техники, като често се прилага трансплантация на космени фоликули от задната част на скалпа, чрез оформяне на микро- или миниприсадки.

 

За промяна на обема на лицевите тъкани и изглаждане на съществуващите бразди често се прилагат и вътрекожни или подкожни апликации на различни синтетични или естествени субстанции (ботулинов токсин, хиалуронова киселина, автоложна мастна тъкан и т.н.), които представляват микроинвазивни методики за подобряване на малки до средни по обем диспропорции.

 

Към всичко това козметичната и естетична дентална медицина има потенциала да осигури заключителните щрихи на една цялостно възстановена лицева хармония.

 

Всички права запазени Faceteam 2012

Сайтът е създаден от 2p web design