Бюлетин

Получавайте най-новата информация от сайта ни на Email :

Joomla : Faceteam-bg

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ИНФОРМАЦИЯ

Възпалителни заболявания

 

Едни от най-често срещаните заболявания в ежедневната практика на лицево-челюстния хирург са тези от възпалително естество.

 

Инфекциите на лицевите структури могат да варират от нискостепенни, добре ограничени зони, до животозастрашаващи обширни възпалителни инфилтрати, налагащи продължително специализирано болнично лечение. Най-често се развиват на базата на зъбни инфекции, които се обуславят и от сравнително ниското цялостно ниво на грижи за устната хигиена у българското население, както и широката употреба на цигари, алкохол и наркотични вещества, особено при младите хора. Дългогодишното неглижиране на зъбните инфекции – кариозни дефекти, пулпити, периодонтити, пародонтити, перикоронарити (възпаление на лигавицата около частично пробил зъб) и др., води често до внезапна поява на болезнена подутина на лицето, която бързо прогресира и би могла да наруши храненето, говора и дишането за кратък период от време.


дифузно възпаление (флегмон) на тъканите около долната челюст в дясно

(дифузно възпаление (флегмон) на тъканите около долната челюст в дясно)

 

Особено опасни са повторните инфекции. Те често се наблюдават при пациенти, които се самолекуват, или следват лечение от неспециалисти, както и инфекциите при хора с тежки придружаващи заболявания.

 

Болничният престой и хирургичните интервенции по повод на възпалителни заболявания в лицево-челюстната област могат да бъдат избегнати напълно с несложните методи на ежедневна устна хигиена в домашни условия, както и с редовните профилактични прегледи при лекуващия стоматолог.

 

В отделни случаи, когато са налични зъби (най-често мъдреци) в неправилна позиция или в затруднен пробив, както и при наличие на челюстни кисти, които не могат да се лекуват с консервативни методи, оперативната интервенция за тяхното отстраняване предотвратява развитието на тежки възпалителни усложнения.

 

Инфекциите на лицето и шията могат да се причинят и от първоначално възпаление на кожата, меките тъкани, околоносните кухини (синуси), слюнчените жлези или лимфните възли, както и да са пренесени по кръвен път от отдалечени части на тялото.


дифузно възпаление на десния горен клепач, поради първоначална кожна инфекция – преди и непосредствено след болничното лечение

(дифузно възпаление на десния горен клепач, поради първоначална кожна инфекция – преди и непосредствено след болничното лечение)

 

Клинично всички тези процеси се характеризират с класическите в медицината пет принципа на възпалението: болка, подуване на тъканите, зачервяване на кожата, затопляне на областта и нарушаване на функцията – в случая затруднено отваряне на устата или очите, нарушено преглъщане и хранене, затруднения в говора, дишането и т.н. Всичко това се придружава и от общо неразположение, често съпроводено с повишаване на телесната температура.


ограничен възпалителен процес (абсцес) ангажиращ подчелюстните лимфни възли в дясно и меките тъкани около тях, поради нелекувани зъби

(ограничен възпалителен процес (абсцес) ангажиращ подчелюстните лимфни възли в дясно и меките тъкани около тях, поради нелекувани зъби)

 

Всички права запазени Faceteam 2012

Сайтът е създаден от 2p web design